Art Rotterdam Week

Afgelopen week was het in Rotterdam ‘ART’ wat de klok sloeg. Verschillende kunstbeurzen en tentoonstellingen openden hun deuren. aemuse was er ook bij.

10 februari 2015

Afgelopen week was het in Rotterdam ‘ART’ wat de klok sloeg. Verschillende kunstbeurzen en tentoonstellingen openden hun deuren. Het main event, de kunstbeurs ART Rotterdam in de Van Nellefabriek, is waar onze connaisseur Claudine heenging:

‘Het is nu het tweede jaar dat ART Rotterdam in de Van Nellefabriek is neergestreken en het is een goed huwelijk. De Van Nellefabriek leent zich uitstekend als beurs van hedendaagse kunst. Op ART Rotterdam viel ontzettend veel te zien van een enorm levensecht paard op kunstgras, My little pony, van Tinkebell bij Torch tot een heel klein sculptuur van een leeuwtje van Tom Claassen bij Fons Welters. ART Rotterdam voelt als een snoepwinkel voor de kunstverzamelaar en ook mijn portemonnee brandde in de zak, want een schilderij van Katinka Lampe, een foto van het jonge talent Gioia de Bruijn of een masker van Marc Mulders zouden een fantastische toevoeging zijn voor mijn collectie. Kortom, van zoveel moois wordt de verzamelaar hebberig.’

Ikzelf besloot het populaire broertje van de beurs in de Van Nellefabriek te bezoeken, de Contemporary Art Fair in de Cruise Terminal op de Wilhelminapier. Al ben ik geen kunstkenner en (nog) geen koper, het is leuk om al die verschillende werken te zien van verschillende galeries. Je krijgt niet alleen schilderijen te zien maar ook sculpturen, foto’s of sieraden. Je ziet werk van gevestigde kunstenaars maar ook van beginnende kunstenaars. Bijvoorbeeld het werk van Benjamin Li die met zijn foto’s van onder andere hippe racefietsen het koop- en communicatiegedrag van Marktplaats-bezoekers of mensen op Craigslist onderzoekt.

Per galerie kan je besluiten wat het mooiste werk is, of het lelijkste. Een kunstbeurs geeft je de kans om je smaak te ontwikkelen. En natuurlijk om stiekem te lachen om de joviale galeriehouders met dikke brilmonturen en glaasjes wijn.

Aan de overkant, in de geliefde Fenixloods, waren ook nog andere Art Rotterdam Week gerelateerde tentoonstellingen. De No Walls Expo waar sculpturen en installaties van Nederlandse en Vlaamse kunstenaars in een grote ruimte stonden. Een donkere loods, spot erop en dan lijkt de felverlichte, witte kunstbeurs opeens ver weg. Het inmiddels beproefde recept van de rauwe, industriële en donkere locaties lijkt ook hier weer te werken.

De tofste ervaring van de middag had ik bij de TEC ART expo in dezelfde Fenixloods. Daar werd kunst getoond waarin technologie een grote rol speelt, bijvoorbeeld Virtual Reality. Zo moest ik op een hoge stoel klimmen en een Oculus Rift bril en een koptelefoon opzetten. Opeens bevond ik mij in een andere wereld. Onder me een lege diepte, ikzelf balancerend op mijn stoel aan een bureau en boven mij de sterrenlucht. Allemaal nep, maar het voelde en leek zo echt! Misschien herinnert u zich nog de stuntelende Matthijs van Nieuwkerk met zijn Rift bril op. De ventilator die achter me stond te wapperen maakte het af.

Art Rotterdam Week is dus meer dan alleen de grote kunstbeurs. Er zijn aparte kleine tentoonstellingen en andere beurzen, feesten en partijen en ook musea stemmen de opening van nieuwe tentoonstellingen af op de Art Week. Een nog betere afstemming en communicatie van al deze evenementen zou de Art Week alleen maar goed doen. Één toegangskaart, dezelfde openingstijden. Volgend jaar weer!

Meer informatie over de Art Rotterdam Week

Beeld: Benjamin Li: Sprintello, 2013, TE KOOP-serie C-print, 45×60 cm

Geschreven door Lisa Wolters

Lisa houdt de boel in de gaten. Dat kan ze goed aangezien ze is opgeleid tot antropoloog. Lisa vindt de rode lijn en zegt waar het op staat. Ze is altijd actief op zoek naar nieuwe kansen, projecten en verbindingen.

Naar alle updates →